Alles over kikkererwten (inclusief falafel salade)

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Ongetwijfeld denk je nu, “Sam, kikkererwten zijn geen groenten” en je hebt daar gelijk in. Maar het is wel een mooi en super gezond product, wat je goed als vlees en vis vervanger kan gebruiken wat hem weer extra gezond maakt. 

Dus vandaag weer even een uitstapje naar een andere categorie, kikkererwten en dus: peulvruchten.

Algemene informatie van kikkererwten

De kikkererwt, ook wel keker, keererwt of garbanzo genoemd, wordt al ruim 8000 jaar geteeld. Het is een eenjarige plant en geeft de eetbare peulvrucht af. 

Tegenwoordig wordt de kikkererwt voornamelijk geteeld in subtropische gebieden en ze hebben ongeveer 400 mm water per jaar nodig. De belangrijkste landen voor de teelt zijn India, Pakistan, Turkije, Australie, Marokko en Iran. 

Plant

De plant wordt slechts 20 tot 50 cm hoog en is een beetje harig. Hij bloeit in juli een krijgt leuke witte bloempjes. De kikkererwt zit, zoals zijn soortnaam al doet vermoeden, in een peul. Het zijn kleine peulen van ongeveer 3 erwten per stuk 

Soorten kikkererwten

Groene kikkererwt

Dit zijn de ongedroogde kikkererwten en daarom groen van kleur. Ze zijn dan dus nog vers.

Gele kikkererwt

Dit zijn de gedroogde varianten. Deze moet je eerst een macht in ruim komend water laten staan en daarna ook nog koken. Tussen de 50 en 90 minuten. 

Zwarte kikkererwt

Deze zijn zeldzaam, er zijn maar twee plekken op de wereld waar deze kikkererwt traditioneel wordt verbouwd, namelijk India en en Italie. Ze zijn ook wel bekend onder de naam kala chana en ze zijn kleiner dan hun broertjes en zusjes. Ze zijn allene gedroogd te verkrijgen. 

Vitamines, mineralen en voedingswaarde van kikkererwten

Kikkererwten zijn ontzettend rijk aan vitamines en mineralen. Denk aan:

  • Vitamine B1 – Betrokken bij de energieproductie en koolhydraatstofwisseling
  • Vitamine B2 – Zorgt voor een goede energievoorziening in het lichaam
  • Vitamine B6 – Zorgt voor groei, bloedaanmaak en het immuunsysteem
  • Vitamine B11 – Aanmaak van witte en rode bloedlichamen
  • Kalium/Natrium – Zorgt voor een goede vochthuishouding en bloeddruk
  • Calcium – Belangrijk bij de opbouw van botten, nagels en haar. 

Daarnaast bevat de kikkererwt relatief veel eiwitten. 4.7 gram per 100 gram vers of gekookt product (dus als je het drogen ongedaan hebt gemaakt)

Nadeel van de kikkererwt, en daarom zien we hem ook niet echt als groente maar als peulvrucht, is dat hij “relatief” veel kcal bevat, 84g per 100 gram product. 

Let op: Dit is niet erg, het is gezond, maar het is dus geen groente. Gebruik hem lekker als vleesvervanger, daar leent hij zich goed voor.

Smaak en gebruik

Zoals je boven kunt lezen, bevat de kikkererwt wat meer kcal. Dit komt door de hoge hoeveelheid vezels, wel 4.7g per 100gr vers product en het aanwezige zetmeel en dus koolhydraten.

Dat maakt dat de kikkererwt een stevige bite heeft, en sommige mensen hem liever omschrijven als wee-ig.

Kikkererwten worden veel gebruikt in de oosterse keuken. Veel in couscous, curry’s, salades en natuurlijk hummus. 

Een van de zachte smaak en structuur is dat je de kikkererwt heel goed kan gebruiken om er een soort deeg van te maken. Falafel bijvoorbeeld.

Recept Falafel salade voor 2 personen

Ingrediënten

  • 100 gram Falafel uit een pakje, of zelf gemaakt. 
  • 1 zakje slamelange
  • 1/2 komkommer
  • 1 gele puntpaprika
  • 1 lente uitje
  • 1 klein doosje cherrytomaatjes
  • 10 zwarte olijven
  • 2 el hummus

Ingrediënten dressing 

  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel ahorn siroop
  • 2 eetlepels warm water
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • Sesamzaadjes ter garnering
  • Snufje peper

Verhit de oven voor op 180’c. Eventueel kun je de falafel even insmeren met olijfolie om hem ietsje bruiner te krijgen. Bak de falafel in 10/12 minuten gaar.

Verdeel de sla over twee mooie borden. 

Snij de komkommer door midden en maak hier mooie dunne reepjes van. Doe het zelfde met de muntpaprika, het lente uitje, cherrytomaatjes en de olijven. Verdeel deze groentes mooi over 3/4e van het bord. 

Stop alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker en pureer deze met een staafmixer.

Haal de falafel uit de oven en leg deze bovenop de salade. Neem 1 eetlepel hummus per persoon en leg ook deze erbij. 

Maak de salade af met de dressing en een paar sesampitjes er overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')
Schrijf je vandaag nog in voor de 5x5!

of ga naar degeussport.nl/5/