Bloemkool soorten, info en recept

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Gister liep ik in het bos bij Schoorl en zag ik allerlei prachtige paddenstoelen. Dat deed me denken aan de wekelijkse blog over een bepaald soort groente die ik iedere maandag schrijf. Ik deed een oproep op social. Welke groente zien jullie graag in de spotlight? De eerste reactie was van sportmaat Nanda en meteen een schot in de roos. Bloemkool!

Ik was er meteen voor in, want bloemkool is niet alleen op duizend manieren te eten, maar ook nog eens mijn lievelings. 

Vandaag dus: bloemkool

Algemene informatie over bloemkool

Bloemkool is een ronde, lichtverteerbare koolsoort waar je oneindig mee kan variëren. Bij de groei van bloemkool ontstaan er witte bloemknoppen. Deze blijven mooi wit omdat de bladeren helemaal om de bloemkool heen gevouwen zitten. 

Bloemkool is onderdeel van de kruisbloem familie

Bloemkool valt in de categorie vroege teelt. Dat wil zeggen dat je de zaden vooral in februari en maart al zaait. Vervolgens worden ze geplant in maart en april en de eerste oogst is in juni en juli.

Als de plantjes 10 cm groot zijn, gaan ze de grond in. Als de kooltjes niet genoeg zijn gegroeid voordat ze bloemen krijgen, is het voor de bloemkool eigenlijk te laat. Want eenmaal in bloei groeien de bloemkolen niet meer zo veel. 

Soorten bloemkool

Hoewel de witte bloemkool het meest bekend is, zijn er toch verschillende soorten bloemkool. 

denk bijvoorbeeld aan de groene oranje en paarse bloemkool. Deze zijn meer decoratief voor het oog, dan dat ze anders zijn van smaak. En gek genoeg, verliezen ze hun kleur bij het koken. Vooral leuk als je ze rauw serveert dus. 

Iets bekender is de romanesco, die lijkt op een kruising tussen bloemkool en broccoli. Hij is lichtgroen met puntige uiteindes. We kunnen hem geen bloemkool noemen, maar het is wel een koolsoort. 

Voedingswaarden, vitamines en mineralen in bloemkool

Bloemkool bevat slechts 18 kcal per 100 gram en maakt hem daarmee heel laag in kcal. Daarnaast bevat bloemkool 1,3 gram eiwit en 1,7 gram vezels per 100 gram. 

Bloemkool is rijk aan antioxidanten die als het ware een beschermlaagje leggen om je gezonde cellen en zo weerstand bieden aan vrije radicalen. 

Ook bevat bloemkool:

  • Vitamine C – Antioxidant die bijdraagt aan een gezond immuunsysteem
  • Vitamine K – Zorgt voor een goede bloedstolling en aanmaak en behoud van sterke botten
  • Calcium – Zorgt voor goede spierwerking en juiste overdracht, behoudt van sterke botten.
  • Kalium – Regelt vochtbalans en bloeddruk in het lichaam

Smaak van bloemkool

De smaak van bloemkool is erg zacht. Als je hem (te lang) kookt, kan hij bijna een beetje romig worden. Als je hem grilt of wokt hou je een lekkere knapperige bite. 

Hoewel de smaak zacht is, is de geur dat allerminst. Je ruikt het vaak van mijlenver als in de keuken bloemkool bereid wordt. Dit komt doordat er bij het kookproces een zwavelachtige geur vrij komt. 

Er wordt gezegd dat dit niet het geval is als je de oven gebruikt. Maar mijn ervaring is dat het wel scheelt, maar zeker ook nog aanwezig is. 

Maar ach, je moet er wat voor over hebben. Toch?

Recept

Hoewel ik normaal de recepten altijd zelf maak en ontwikkel, wil ik nu een recept van Yotam Ottolenghi met je delen. Dat heeft twee redenen. Ik ben al de hele week a-creatief met mijn recepten (geen inspiratie) en ik vind het prachtig hoe Ottolenghi een stukje Israel bij je aan de keukentafel brengt. 

Ik kan dan ook iedereen zijn boeken en recepten aanraden. Simpel, eenvoudig en doeltreffend. 

Enjoy

Salade van bloemkool en hazelnoten 

  • 1 bloemkool (660 gram), in roosjes
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 30 gram hazelnoten in het vlies
  • 1 flinke stengel bleekselderij (70 gram), schuin in ½ centimeter brede plakjes gesneden
  • 10 gram fijne bladpeterselieblaadjes, zonder de takjes
  • 50 gram granaatappelpitten (van ½ granaatappel)
  • 1/3 theelepel kaneel
  • 1/3 theelepel gemalen piment
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 1 ½ theelepel ahornsiroop
  • zout
  • zwarte peper

Verhit de oven tot 220°C.

Vermeng de bloemkoolroosjes met 3 eetlepels olijfolie, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper. Verdeel ze in een braadslee en rooster ze 25 – 35 minuten op de bovenste richel van de oven tot de bloemkoolroosjes krokant en deels ook goudbruin zijn. Schud ze in een grote kom en laat ze afkoelen.

Schakel de oventemperatuur terug naar 170°C. Verdeel de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 17 minuten.

Laat de noten iets afkoelen, hak ze grof en doe ze met de overgebleven 2 eetlepels olijfolie, bleekselderij en overige ingrediënten bij de bloemkoolroosjes. Schep alles door elkaar, proef of er zout en peper bij moet en serveer de salade op kamertemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')
Schrijf je vandaag nog in voor de 5x5!

of ga naar degeussport.nl/5/