Zuurkoolsoep recept (incl. grote voordelen van zuurkool)

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Vanmorgen heb ik een flink stuk gewandeld, in plaats van te fitnessen. 

Het leuke aan wandelen, is dat je wat meer tijd hebt om om je heen te kijken. En als stadsmeisje blijf ik me altijd verbazen over de agrarische werkzaamheden in deze regio. Vandaag zag ik hoe de kolen van het land worden gehaald. Een voor een uit de grond en op de lopende band. Die hoeven niet te sporten, denk ik dan…

Vervolgens liep ik langs Kramer Zuurkool en kwam de geur van het fermentatieproces me tegemoet. Love it, or hate it. Langedijk staat er om bekend. 

En nu, op zo’n regenachtige dag, lijkt het me een mooi moment om me eens wat meer te verdiepen in de wereld van zuurkool. Bij deze: meer informatie over zuurkool en een heerlijk zuurkoolsoep recept. 

Algemene informatie over Zuurkool

Zuurkool is dungesneden witte kool. Deze wordt door inwerking van verschillende melkzuurbacteriën (ook wel fermentatie, hierover straks meer) geconserveerd. Hierdoor verkrijgt het zijn zure smaak en is het lang houdbaar. Een echt winterproduct dus

Waar zuurkool van origine vandaan komt, blijft gissen. Men denkt dat het uit het noorden van China komt en door de volksverhuizingen naar Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool veel gegeten. 

Wij kennen het product vooral met aardappels, spek en/of worst, maar het wordt ook vaak met eend of gans gegeten, omdat de combinatie van wat zoeter vlees en de zure groente elkaar mooi aanvult. 

Ook werd zuurkool in de 18e eeuw vaak mee genomen op schepen die lang van huis waren, om scheurbuik te voorkomen. 

Productie en fermentatie van zuurkool

Wanneer de kolen van het land worden gehaald, worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern wordt uitgeboord. Vervolgens wordt de rest fijngesneden en in grote putten gelegd. Hier wordt zout aan toegevoegd. Vervolgens wordt de kool goed aangedrukt en luchtdicht afgedekt met grote zware waterzakken. 

Op deze manier blijft het water de zuurkool samendrukken en kan de kool gaan fermenteren. Tijdens dit proces wordt het aanwezige zetmeel en suiker omgezet in melkzuur. 

Afhankelijk van hoe fijn de zuurkool is gesneden, en hoe zacht het eindresultaat moet worden, kan het proces tussen de vier en acht weken duren. 

Vitamines, mineralen en voedingswaarde in zuurkool

Zuurkool bevat veel vitamine C. Dit komt niet zo vaak voor in geconserveerde producten, dit maakt het product uitermate geschikt voor de koude, donkere winters. 

Zuurkool bevat 27 kcal per 100 gram, dit is meer dan verse groente. Dit heeft er mee te maken dat de zuurkool sterk slinkt tijdens het productieproces waardoor je er relatief gezien meer van eet. 

Verder bevat zuurkool:

 • Natrium. Zorgt voor een goede vochtbalans. Regelt de bloeddruk en prikkeloverdracht van de spier- en zenuwcellen. Werkt samen met Kalium.
 • Vitamine K. Draagt bij aan bloedstolling en aanmaak van botten.
 • IJzer. Draagt blij aan de opbouw van hemaglobine, een bestanddeel van de rode bloedcellen, die weer zuurstof transporteren.

In kleine hoeveelheden bevat zuurkool ook: Mangaan, B6, Foliumzuur, Koper.

Je kunt ook zuurkoolsap kopen. Of het uitlekvocht opdrinken. Zuurkoolsap bevat veel van de aanwezige vitamines en mineralen. Daarnaast bevat het veel melkzuur, wat ontzettend belangrijk is voor een gezonde darmstructuur. 

Soorten zuurkool

Om verschillende soorten zuurkool te verkrijgen kan er aan het fermentatieproces verschillende toevoegingen gedaan worden. 

 • Naturelzuurkool
 • Wijnzuurkool
 • Kerrie zuurkool 
 • Kruidenzuurkool

Smaak en gebruik van zuurkool

Zuurkool heef een witgele kleur. Is doorgaans fris en mild van smaak (smaken verschillen!) en knapperig. Je kunt zuurkool zo uit het pakje of emmertje eten, in een salade bijvoorbeeld, of bij een lekkere braadworst. 

Vind je de smaak nou te heftig, kun je de zuurkool spoelen, of koken. 

Als je echt mooie, kloppende recepten wil maken, dan combineer je idealiter zoet, zuur, zout en een krokantje met elkaar. 

Daarom is een zuurkoolstamppot vaak een perfecte combi. Het zachte van de aarsappel, zuur van de zuurkool, zout van de worst, klein beetje appel voor het zoetje en dan wat goed uitgebakken spekjes als knapperige toevoeging. 

Ik vind zelf de zuurkoolstamppot wat voor de hand liggend, daarom deze keer een ander recept. Namelijk zuurkoolsoep

Recept zuurkoolsoep

4 a 5 personen

Ingrediënten 

 • 8 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • 3 el olijfolie
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 el bloem
 • 1 tl tijm
 • 500 gr zuurkool
 • 1 liter groentebouillon 
 • 1 rookworst
 • 2 zoete appels
 • 150 ml crème fraiche

Bereiding

Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Verhit ondertussen in een soeppan wat olijfolie. Fruit de ui en knoflook zachtjes aan.

Voeg de paprikapoeder en bloem toe en bak nog 2 minuten aan

Voeg de tijm, zuurkool en bouillon toe en kook het geheel zachtjes door. Na 5 minuten leg je de rookworst op de zuurkool en kook je het nogmaals 10 minuten door. 

Schil ondertussen de appels en snij deze in blokjes. Bak in een andere pan de spekblokjes helemaal uit, totdat ze knapperig zijn. 

Haal de rookworst uit de soep en voeg de appel en crème fraiche toe, roer rustig door. Snij ondertussen de rookworst in plakjes.

Schep de soep in kommen en garneer met wat plakjes rookworst en de knapperige spekjes. 

2 reacties

 1. Hee Sam, ziet er lekker uit, ik heb de blikvariant van de Deen wel eens gegeten, maar ga nu toch voor het weekend eens voor jouw zelfgemaakte.
  Vraag: de spekblokjes staan niet in je ingrediëntenlijstje, hoeveel? magere (zuurkool)spekreepjes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')