Rode kool met appel en pecannoten

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Ik kijk naar mijn scherm en zie een berichtje binnen komen “Maak jij wel eens iets met rode kool?” 

Toevallig heb ik het er van de week over gehad met Cees. Wij eten eigenlijk nooit Hollandse pot. Het zit niet in mijn systeem, ik ben het van huis uit ook niet gewend. 

Maar nu het weer kouder wordt, is het misschien juist wel lekker om ons wat meer te gaan verdiepen in de Hollandse maaltijden en bijbehorende groentesoorten. 

Vandaag: Rode kool 

Algemene informatie over rode kool

Rode kool is een van de oudste koolsoorten. De meeste rode kool wordt geteeld in Noord-Holland. Dit heeft te maken met ‘knolvoetaantasting” knolvoet is een ziekte die niet chemisch te bestrijden is. En in Noord-Holland is dit weinig aanwezig. 

Teelt van rode kool

Rode kool is een tweejarig gewas. In het eerste jaar wordt de kool gevormd en in het tweede jaar gaat de plant bloeien. 

Zeer vroege teelt: oogst vanaf half juni

Vroege teelt: oogst tot half juli

Herfstteelt: oogst van september tot half november

Bewaarteelt: eind oktober tot begin november. Deze kolen worden bewaard en kunnen wel goed blijven tot juni. 

Hoe later het ras, hoe donkerdere de kleur. Het snelgroeiende ras heeft een zachter blad met meer vocht. Logischerwijs is deze dus niet goed te bewaren. De kolen die wel bewaard worden hebben ook altijd een hard blad. 

Vitamines en mineralen in rode kool 

Zoals alle groenten is ook rode kool supergezond. Rode kool bevat 26 kcal per 100 gram. Maar belangrijker zijn de vitamines en mineralen die aanwezig zijn in de rode kool. De aanwezige antocyanen, de kleurstoffen van de rode kool, hebben een enorme antioxidatieve werking en gaan de schade van vrije radicalen tegen. 

Wat betekent dat precies? 

Vrije radicalen zijn reactieve moleculen in ons lichaam die een  elektron tekort komen en deze komen “halen” bij gezonde cellen in je lichaam. Dat willen we niet. De antioxidanten steken hier als het ware een stokje voor, door een elektron van zichzelf af te staan aan de vrije radicalen en daarmee de gezonde cellen te beschermen

(Super jip en janneke taal)

Daarnaast bevat rode kool vitamine C, E, K, Ijzer, Betacaroteen, Kalium, calcium en foliumzuur.

Smaak en bereiding

Hoewel rode kool een echte koolsmaak heeft, is hij iets zoeter dan de andere koolsoorten. Daarnaast laat rode kool zich goed combineren met een zoetje. De meest bekende zijn appel en/of rozijnen. Maar ananas of cranberry’s is ook lekker.

Afhankelijk van de teelt heeft de rode kool een langere bereiding nodig. Als je hem heel fijn snijdt, kun je er een koolsalade van maken, maar stomen, stoven of wokken vindt hij ook wel fijn 🙂 

Recept: Rode kool met appel en pecannoten

Ingrediënten

  • 1 rode kool
  • 1 ui
  • 4 appels
  • 1 klont boter
  • 250 ml water
  • 3 el azijn

Bereiding 

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij hem in vieren. Verwijder de harde kern en snij de kool in plakken (zo grof of fijn als je zelf wil, hoe grover je snijdt, hoe langer je bereiding duurt)

Pel en snipper de ui. Schil de appelen en snij in blokjes. 

Smelt de boter in een braadpan en voeg daar de uien aan toe. Laat zachtjes garen. Als ze licht glazig zijn, voeg je het water, azijn, rode kool en appeltjes toe. 

Zet dit op een zacht vuurtje voor ongeveer 40 minuten. Niet vergeten af en toe om te scheppen. Eventueel kun je wat suiker toevoegen, dat is de ouderwetse manier. Maar ik doe dat zelf nooit. 

Serveer de rode kool met pecannootjes erop. De nootachtige smaak combineert goed met de rode kool en is extra lekker met wat aardappeltjes en een ouderwetse gehaktbal bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')
Schrijf je vandaag nog in voor de 5x5!

of ga naar degeussport.nl/5/