Rode biet recept: salade burrata met prosciutto en biet

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Ik ben gek op groentesappen. Het is een makkelijke en snelle manier om groente binnen te krijgen. Maar niet de beste, helaas. Zeker de slowjuices missen de vezels en het vruchtvlees, niet de vitamines en mineralen. 

Een groentesmoolhie is dan een beter alternatief. Ook daar kan je ontzettend veel mee variëren. 

Helaas krijgen smoothies met groente altijd snel een onsmakelijke, bruingrijze kleur. Daar worden we niet blij van. Mijn tip: gebruik groente/fruitsoorten met zo veel mogelijk de zelfde kleur. Zoals bijvoorbeeld groene appel, broccoli, avocado en munt. Of watermeloen, tomaat en rode biet. 

Toch blijft het het beste om je groente gewoon lekker te eten. Dat is meteen een mooi bruggetje naar het onderwerp van week 4: de RODE BIET

Algemene informatie over de rode biet

De rode biet is een onderdeel van de Amarant familie en is een wortelgewas uit de categorie “biet” (hence the name).

Bieten zijn een stevig product om te verbouwen. Er zijn verschillende vormen van teelt, waardoor je bietjes eigenlijk het hele jaar kunt oogsten en eten. Soms op het land, en soms onder de kas. 

Daarnaast is het fijne van bietjes dat deze goed geconserveerd kunnen worden, waardoor je ze gekookt, geschild en gevaceerd maanden kunt bewaren en makkelijk kunt verkrijgen. Je kunt dit zelf doen, maar ook de supermarkt ligt er vol mee. 

Juist dat maakt het zo’n goed product om altijd in huis te hebben. Gewoon 1 of 2 pakjes in de groentela leggen, want je kunt er in een handomdraai heerlijke dingen mee doen. Lekker door de salade, door een smoothie, door je omelet of in hele dunne plakjes als carpaccio, de biet is ontzettend veelzijdig. 

Vitamines en mineralen in de rode biet

Rode bieten bevatten relatief gezien wat meer kcal dan andere soorten en fruit. Met 100 gram rode bieten, kom je op 40kcal. Dat is dubbel zo veel als bijvoorbeeld tomaten. Rode bieten bevatten dan ook van alle basisgrondstoffen net even meer. Meer eiwit, meer koolhydraten en meer vezels. helemaal niks mis mee natuurlijk. 

Verder is de rode biet rijk aan Betacaroteen (omgezet in vitamine A), C en Folumzuur. Allemaal belangrijk voor het menselijk lichaam en onze gezondheid. Maar waarom?

  • Vitamine A: Draagt bij aan een gezonde weerstand, goed kunnen zien, je huid gezond te houden en het goed vochtig houden van de slijmvliezen. Bieten bevatten geen vitamine A, maar Betacaroteen wat in het lichaam omgezet kan worden naar vitamine A. Vitamine A komt vooral voor in vlees, zuivel, vis en eidooiers. Vegans kunnen een flinke dosis bietjes dus goed gebruiken.
  • Vitamine C: Ondersteunt de weerstand, huid, tanden en bloedvaten. Daarnaast heeft het invloed op de samenstelling van bot en kraakbeen en helpt het ijzer beter op te nemen. Komt veel voor in groente, fruit en aardappels. 

Soorten bieten

Er zijn maar liefst 8 soorten bieten. Hoewel die smaak niet altijd veel verschilt, is het uiterlijk vaak wel degelijk anders. Wat een mooie diversiteit voor voor op je bord kan geven.

Gele biet

Verschilt eigenlijk alleen qua kleur van de rode biet. Heerlijk om te koken, roosteren en door een salade. 

Rode biet

Zoete en aardse smaak, vooral als hij koud gegeten wordt (wel gekookt) verder lijkt hij qua vorm op de gele biet. 

Chiogga biet

Deze biet heeft een wat zachtere smaak dan de gele en rode biet. Hij is prachtig van kleur. Als je hem doorsnijd heeft hij afwisselende rode en witte ringen. Waardoor hij bij uitstek geschikt is voor een mooie bietencarpaccio.

Oerbiet

Zelfde kleur als de rode biet, maar in een andere, langere vorm. 

Snijbiet

Dit is echt daadwerkelijk een andere soort dan de eerder genoemde. Dit is namelijk geen knol, maar bladeren die gegeten kunnen worden. Ze zijn lekker om te wokken. 

Witte biet

Slecht te koop en wordt ook wel een vergeten groente genoemd. Ze zijn zoeter van smaak en worden veel minder geteeld. 

Voederbiet

Wordt gebruikt in de veeteelt. Het lijkt op de suikerbiet, maar dan minder suiker, wat beter is voor de dieren. Daarnaast zijn het enorme bieten, tot wel 2 kilo. 

Suikerbiet

Een harde biet, en wordt gebruikt om suiker te produceren. Deze biet wordt niet los gegeten

Feiten over rode biet

  • Bieten danken hun rode kleur door de stof betanine. Waardoor je urine ook donkerder kan kleuren
  • Bieten worden ook wel kroten genoemd.
  • Rode bieten stimuleren de bloedsomloop, waardoor sporters vaak rode bietensap drinken. 
  • Door de hoeveelheid vezels worden de koolhydraten minder snel omgezet in glucose, waardoor je langer energie hebt van rode bieten
  • De rode kleurpigmenten en vitamine C zorgen voor een ontgiftende werking en zijn ontstekingsremmend

Smaak en gebruik van de rode biet

De smaak van de rode biet kan het beste omschreven worden als “aards” het is een vrij uitgesproken smaak en hij valt ook wel in de categorie: love it, or hate it. Niks er tussenin. 

De biet kun je het beste eerste koken, ongeveer 20 minuten, in het jasje. Vervolgens giet je het kokende water af en laat je er flink wat koud water over stromen. Op deze manier schrikken ze als het ware uit hun jasje en kun je ze er makkelijk uit drukken met je vingers. Ik doe dit vaak onder een lopende kraan, om meteen alles weg te spoelen. 

De rode biet wordt ook veel gebruikt om zijn mooie kleur. Als je zelf de bieten bereidt, dan zie je dat ook terug aan je nagels. Eventueel kun je plastic handschoentjes gebruiken. 

De rode biet doet het prachtig in smoothies, maar je kunt hem ook raspen en door je pannenkoekenbeslag mengen, waardoor je roze pannenkoeken krijgt, leuk voor de kids. En natuurlijk door de salade. 

Wil je dat de biet ietsje zoeter wordt? Dan kun je hem schillen en roosteren in de oven, met wat olijfolie, zout en peper. Dit duurt echter best lang. Hou ongeveer 45 minuten aan op 200’c

Een perfect recept heeft altijd een combinatie van smaken en structuren. Iets zoutigs, zachts, zoets, een zuurtje en het liefst ook een krokantje voor de smaakbeleving.
Daarom is onderstaand een van mijn lievelingsrecepten. Het zoute van de ham, het romige van de burrata, het zoetige van de bieten en het krokante van de nootjes. 

Laat me weten wat je ervan vindt! 

Recept salade burrata met prosciutto en biet 

  • 1 persoon
  • 25 minuten bereidingstijd
  • Ingrediënten salade:
  • 150 gram voorgegaarde rode/gele bieten
  • 50 gram prosciutto
  • 1 Burrata
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • Ingrediënten dressing: 
  • 1 eetlepel pesto
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper 
  • 1 eetlepel gehakte pistachenootjes

Bereiding

Leg de burrata in een diep bord. Snij de rode en gele bieten in partjes en leg om de burrata heen. 

Maak roosjes van de prosciutto en leg deze op de bietjes. Strooi de basilicumblaadjes er overheen.

Meng de pesto, citroensap, olijfolie, zout en peper door elkaar en sprenkel over de salade. 

Garneer met de pistachenootjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')