Pastinaak recept en meer informatie

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Stiekem moet ik bekennen dat is deze blog al voorgeschreven heb. Ik kan dus wel een hele leuke inleiding gaan schrijven over hoe ik door de omgeving geïnspireerd ben geraakt om wat te vertellen over pastinaak, maar dan zou ik liegen. En daar hou ik niet van. 

Een paar weken geleden maakte ik een soep van bloemkool en pastinaak met curry en kokos. En het was teleurstellend. Ik heb het verkeerd bereid verwacht ik, of lenen de bloemkool en/of de pastinaak zich niet goed voor soep? 

Algemene informatie over pastinaak 

Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd en valt onder de schermbloemenfamilie. Dit zijn bedektzadige planten die vaak lekker ruiken. Een enkeling is giftig, de meest bekende is dodemansvingers. Maar de meesten zijn smakelijk. Anijs, karwij, venkel en peterselie horen allemaal tot de schermbloemfamilie. Net zoals de wortel en dus pastinaak. 

Pastinaak was al bekend bij de Grieken en de Romeinen, die namen pastinaak mee op hun trek naar het noorden. Per toeval kwamen ze er toen achter dat de pastinaak veel beter groeide in koude gebieden. 

Pas in de Middeleeuwen kwam de pastinaak naar West-Europa, nog voor de aardappeln. 

Teelt van pastinaak 

De pastaak heeft doorgaans een langere wortel dan de gewone oranje wortel, dit wordt ook wel een penwortel genoemd. Hierdoor is pastinaak niet geschikt om in een kleigrond te te telen.

Pastinaak wordt meestal in de tweede helft van april gezaaid en kan dan direct het eerste jaar bloeien. 

Pastinaak is eigenlijk al in de zomer klaar voor de oogst. Toch hebben de meeste mensen, inclusief mezelf, vooral een wintergroente in gedachte als ze denken aan pastinaak. 

Dit komt omdat de pastinaak meestal in de winter gerooid wordt, omdat het de smaak ten goede zou komen als er een koude periode is geweest.

De wortel kan de hele winter geoogst worden omdat hij in de grond niet stuk vriest. 

Vitamines en mineralen in pastinaak 

Pastinaak zou bijdragen aan een verlaging van het cholesterol en verlaagt de kans op diabetes. Welke aanwezige vitamines en mineralen zorgen hiervoor?

De pastinaak heeft een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magneius, fosfor, zink en ijzer. En een hele reeks vitamines zoals vitamine B, C, E en K. Echt een alleskunner dus. Wie had dat gedacht. 

Pastinaak bevat iets meer kcal dan groente gebruikelijk hebben, namelijk 39 kcal per 100 gram. Dit maakt hem ook wat voedzamer dan andere groentesoorten. 

Smaak en bereiding van pastinaak

Pastinaak kan zowel rauw als bereid gegeten worden. De pastinaak is best stevig van structuur, vergelijkbaar met de wortel. Echter heeft pastinaak net iets meer eiwit. Dit maakt hem ook wel geschikt om er stamppot van te maken, maar verwacht niet het zelfde resultaat als bij een aardappel, want dat is het gewoon niet. 

Pastinaak is ook lekker als je hem stoomt, stooft of wokt. Dat doe ik zelf het meest. Ook zie je pastinaak veel terug in soepen. Als onderdeel van een groentemix als het gepureerd wordt, of in kleine blokjes door een groente- of kippensoep. 

Recept Geroosterde pastinaak met honing en tijm

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • 2 el honing
  • Zout, peper
  • 1 el gehakte tijm
  • 1 el gehakte rozemarijn

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200’c. Schil ondertussen de pastinaken en snij er lange repen of wedges van. Leg ze op een vel bakbapier.

Sprenkel er twee eetlepels honing, zout, peper, tijm en rozemarijn er overheen. Hussel alles goed door elkaar met twee spatels. 

Bak de pastinaken ongeveer 20 minuten in de oven, laat ze een beetje knapperig en krokant worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')