Oosterse paddenstoelensoep recept + meer over de paddenstoel

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Jurre is gek op paddenstoelen. Niet om ze eten, maar wel om ze te zoeken. En welke tijd is daar nou beter voor dan oktober? Het is nog niet zo koud, lekker vochtig en de paddenstoelen kunnen rustig en verdekt groeien tussen de vallende bladeren. 

Tegenwoordig eten we steeds minder volgens de seizoenen. Jammer, want vaak is er een rede waarom een plant juist op een bepaald moment in het jaar groeit. Zo ook bij paddenstoelen. 

Paddenstoelen hebben namelijk een enorme antivirale werking. Ze gaan de virusdeeltjes in je lichaam met hand en tand te lijf. 

Niet zo gek dus, dat je de paddenstoelen ziet aan het begin van het herfstseizoen, een periode dat we weer vatbaarder worden voor bacteriën en virussen. Zeker nu met de Covid uitdagingen. 

Een mooi moment voor blog nummer 11 alweer, om te kiezen voor de paddenstoel.

Algemene informatie over paddenstoelen

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van veel soorten schimmels. Het grootste deel van de schimmels zitten in de bodem, schimmeldraden. De paddenstoel zelf is dus eigenlijk slechts de vrucht, zo kan je het zien.

Ik zei het eerder al, paddenstoelen hebben een antiviraal effect. Maar hoe zit dat nu precies?

In de Chinese geneeskunde worden paddenstoelen al eeuwen gebruikt als medicijn. Maar ook de westerse wereld begint zich iets meer te interesseren in dit gezondheidsbommetje. 

(Denk je nu aan paddo’s? Foei :-P) 

Paddenstoelen stimuleren het immuunsysteem om actiever te gaan werken. Dit komt door twee type suikers die ze in hoge hoeveelheid bevatten, genaamd Beta-glucanen en Polysachariden. En paddestoelen helpen infecties sneller uit het lichaam te werken. Denk hierbij aan een verkoudheid bijvoorbeeld. 

Soorten paddenstoelen

Wereldwijd zijn er ruim 15.000 paddenstoelen. 800 hiervan worden gebruikt met een medische werking. 

Voorheen had je alleen de witte champignon in de supermarkt. Later kwam daar de kastanje champignon bij, deze is wat steviger en bruin van kleur. 

Maar tegenwoordig is er zo ontzettend veel te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de shiitake, enoki, portobello, koningsboleten, oesterzwammen, catharellen, eekhoorntjesbrood of pieds de mouton. 

Voedingswaarde, vitamines en mineralen

Paddenstoelen bevatten ongeveer 22 kcal per 100 gram. Ze bevatten 3,3 gram koolhydraten waarvan een groot deel vezels is, de rest is suiker, zoals hierboven besproken. 

Ze bevatten maarliefst 3,1 gram eiwit per 100 gram. Dat is misschien niet veel, maar op basis van de kcal eigenlijk weer wel. Eiwitrijke “groenten” bevatten namelijk vaak ook meer kcal, terwijl de paddenstoel dat niet heeft.

Paddenstoelen bevatten veel nuttige voedingsstoffen. De belangrijksten zijn: 

Vitamine B2 – heeft een positieve werking op je schildklier, zenuwstelsel en gezonde huid en slijmvliezen. 

Foliumzuur – Nodig voor groei en goede werking van het lichaam en aanmaak witte bloedlichaampjes. Ook belangrijk voor zwangere vrouwen

Kalium – Zorgt voor een goede vochtbalans en bloeddruk.

Vezels  – Goede werking van de darmen en stoelgang

Ook bevatten paddenstoelen relatief veel eiwit in vergelijking met andere groentesoorten. Oh ja, paddenstoelen zijn dus eigenlijk geen groenten. Maar vruchtlichamen van schimmels. Maar voor nu plaatsen we ze onder groente, omdat ze vaak op die plek worden gegeten. 

Paddenstoelen kun je beter niet rauw eten, ze bevatten namelijk Agaritine, wat in grote hoeveelheden giftig kan zijn. 

Smaak van paddenstoelen

Er zijn natuurlijk tal van soorten, dus mijn antwoord is hierin wel een beetje algemeen. paddenstoelen kenmerken zich namelijk wel op de structuur, ze worden bij het bakken heel zacht en een beetje glibberig. Veel kinderen kunnen slecht omgaan met de structuur. 

De smaak is zacht en kan variëren van nootachtig, tot echt wat meer een aardesmaak. 

Paddenstoelen combineren met veel, maar vooral goed met romige producten, omdat die een mooie balans geven aan de smaak. Voeg je daar dan nog citroen en peterselie aan toe, dan heb je eigenlijk een perfecte smaakcombinatie.

Denk bijvoorbeeld aan een paddestoelenragout, een pasta met paddenstoelen en room, of een champignonsoep. Maar dan niet de klassieke, die overigens ook heel lekker is, maar een oosterse paddestoelensoep. Lekker, snel en origineel. Komt ie: 

Recept: Oosterse paddenstoelensoep

4 personen

15 minuten

oosterse paddestoelensoep
Oosterse paddenstoelensoep

Ingrediënten

  • 1 zakje misopasta voor 1L soep
  • 1 teen knoflook
  • 150 gr sojaboontjes in schil uit de vriezer of sigaar snaps
  • 350 gr gemengde paddestoelen naar keuze
  • 150 gr sojaboontjes in schil uit de vriezer of sigaar snaps 
  • 1 rood pepertje 
  • 2 takjes koriander
  • 1 takjes munt
  • 1 limoen

Bereiding

Zet een pan met 1 liter kokend water op het vuur en voeg de misopasta toe. Pel de knoflook en doe deze in z’n geheel in de pan. 

Haal de sojaboontjes uit de vriezer en voeg ze toe aan de misosoep. Snij ondertussen de pepertjes in dunne ringen en voeg er een paar toe aan de soep.

Maak de paddenstoelen schoon indien nodig en voeg ook deze toe aan de soep. Heb je ook enoki? Hou deze dan apart, die doe je er als laatste bij. Staat leuk, en ze worden heel snel gaar.

Laat de champignons ongeveer 3 minuten meekoken. 

Verdeel de soep over 4 kommen (vis de knoflook er wel even uit), garneer met de koriander en munt en snij een limoen in partjes en knijp als laatste het sap uit over de soep. 

Hou je van pittig? Voeg dan nog een paar pepertjes toe.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')
Schrijf je vandaag nog in voor de 5x5!

of ga naar degeussport.nl/5/