Haricot verts: de Franse sperziebonen (+ recept)

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Deze week weer een hele andere soort groente, namelijk de haricot verts. Ik vraag me af of dit echt de sjieke versie van de sperzieboon is, of dat we dat zo niet mogen zeggen. 

In ieder geval is het een van onze favorieten. Lekker in een salade, los bij je AVG of in de wokpan. Ik ben fan. 

Algemene informatie van haricot verts

Inderdaad, haricot verts worden ook wel Franse sperziebonen genoemd. Ze zijn een stukje dunner en daardoor ook vaak wat minder knapperig. 

Maar als ik verder lees, zijn haricot verts gewoon sperziebonen die zeer jong geoogst zijn. 

Sperziebonen zijn peulvruchten. Een peul is een eiwitrijke vrucht en wordt daarom graag gebruikt in vegetarische gerechten. Peulen zijn de vruchten van de vlinderbloesemfamilie. Alle planten uit deze familie hebben peulen. 

Teelt van haricot verts

De plant van de sperzieboon is een eenjarige plant. En hoewel het een Nederlands product lijkt, komt hij oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt nu veel geteeld in Afrika, omdat het daar een stukje warmer is dan hier. 

De plant is niet alleen vatbaar voor dierlijke plagen, maar ook te veel vocht vindt hij niet fijn. In Nederland kun je ze dan ook alleen in de zomer van eigen bodem krijgen. 

De plant is, wanneer hij niet geraakt wordt door een plaag of ziekte, goed zelf te telen. De plant groeit snel en je knoopt hem bij voorkeur op tegen een stuk hout. Als het eenmaal zo ver is heb je binnen enkele dagen enorme bossen sperziebonenen. Maar let op, andere dieren houden er ook erg van. 

Vitamines en mineralen in haricot verts

Ook de haricot verts is zoals alle groente een lekker energiek bommetje. 100 gram sperziebonen zorgt al voor 20% van de ADH van vitamine C. Daarnaast is de sperzieboon rijk aan vitamine A en vitamine K. Ook aan mineralen geen gebrek. Mangaan, molybdeen, magnesium, kalium, ijzer, fosfor, calcium en koper. Een mond vol dus. 

Sperziebonen of haricot verts bevatten slechts 24 kcal per 100 gram, lekker licht dus. 

Smaak en bereiding haricot verts

De sperziebonen of haricot verts werden vroeger altijd lekker stuk gekookt, soms wel tot snot. Dat komt omdat ze eigenlijk heel snel gaar zijn en je ze dus snel overkookt. Daarom vind ik stomen altijd een goede optie. Als je geen stoomoven hebt, kun je een stoompan kopen, of gewoon zoals ik het doe, met een vergiet boven een laagje kokend water. 

Of even heel kort blancheren en daarna wokken. 

Recept Salade Nicoise met tonijnsteak 

Ingrediënten 

  • 2 eieren
  • 100 gram haricot verts
  • 2 stronkjes babyromaine sla
  • 2 el zongedroogde tomaat
  • 2 el zwarte olijven
  • 1 el sesamolie
  • 100 gr tonijnsteak
  • 6 ansjovis 
  • 2 el kappertjes

Bereiding

Zet twee pannen op het vuur en breng water aan de kook. Kook in een van de twee pannen 2 eieren in 7/8 minuten hard. 

Snij de puntjes van de haricot verts en leg deze in de andere pan, zet de timer op 2 minuten en giet ze daarna af en laat afkoelen.

Snij ondertussen de ijsbergsla fijn en verdeel over twee borden. 

Snij de zongedroogde tomaat en de olijven in stukken en verdeel over de sla. 

Verhit nu een pan met antiaanbak laag en giet er een scheutje sesamolie in. Als het goed heet is, bak je de tonijnsteak op hoog vuur aan. Ongeveer 50 seconde per zijde. Laat de tonijn even rusten. 

Pel de eieren en snij in partjes. Leg dit samen met de harciots verts op de salades. Snij nu de tonijn in plakjes en leg op je salade. 

Garneer met een paar stukjes ansjovis, kappertjes en zeekraal en een dressing naar keuze. 

Mijn favoriete dressing is: mayonaise, citroen, mosterd, zout en peper. 

Eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')
Schrijf je vandaag nog in voor de 5x5!

of ga naar degeussport.nl/5/