Boerenkool: lekker en gezond! (+ boerenkoolsmoothie)

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Vandaag kwam Bo, van Glas Groenten bij mij langs met iets leuks (hierover later meer). Glas Groenten zit bij ons op het industrieterrein en is een echt familiebedrijf. Ze staan bekend om hun bijzondere, hoogwaardige boerenkool. Wat hun boerenkool anders maakt dan alle anderen? Hun fijne blad, zonder harde steeltjes. 

Haar bezoek gaf me de inspiratie voor de blog van de week. Boerenkool. Mijn lievelingsgroenten van kinds af aan.

Algemene informatie over boerenkool

Boerenkool is een bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden. In Nederland associeren we boerenkool al gauw met winterse gerechten, maar boerenkool is een ontzettend rijk en veelzijdig product. 

er is een herfst en een winterteelt. 

Boerenkool is een afstamming van de wilde kool, een plant die naar verwachting uit Azië komt en later naar Europa is gebracht. 

Vroeger werd er altijd gezegd dat boerenkool beter en zoeter van smaak werd als de nachtvorst er overheen is geweest. Dat leidde er ook toe dat mensen de boerenkool eerst een nachtje in de vriezer legde. 

Volgens Glas Groenten is dit niet meer nodig. De boerenkool is tegenwoordig zo mooi doorontwikkeld dat de smaak al optimaal is. 

Typen boerenkool

1. Maai- of dwergboerenkool. Wordt geteeld van half september tot begin november. Er is dus alleen een herfst teelt. De boerenkool wordt geplant van half juni tot eind juli. 

Deze boerenkool kan niet tegen vorst. Dwergboerenkool heeft geen lange stengel, omdat de boerenkool afgemaaid wordt.

2. Struikboerenkool. Heeft een langere stengel en wordt tussen begin september en eind februari geoogst. In juli en augustus wordt de boerenkool geplant. 

Soorten boerenkool

Cavolo nero: Heeft een langer blad en is ook wat donkerder. Wordt ook wel palmboerenkool genoemd. Hij is wat steviger van structuur. Je kunt hem goed wokken, maar hij is ook lekker in een salade

Culy Kale: De babyvariant van boerenkool en dus een extra klein blad. Fris met een beetje pit. 

Westlandse herfst: Heeft een fijner blad, maar kan niet tegen vorst.

Westlandse winter: Heeft een grovere structuur, ofwel de krul van het blad genoemd. 

Voedingswaarde, vitamines en mineralen van boerenkool

In Amerika is boerenkool al jaren een echte hype en draagt de naam superfood. Daar keken “wij” nuchtere Hollanders eerst wel even van op. Het gebruik van boerenkool is hier immers al jaren normaal. 

Maar de plant doet zijn naam eer aan en draagt enorm bij aan een gezond lichaam. Zo bevat boerenkool veel antioxidanten, die schade van oxidatieve stress helpt voorkomen. Ook werkt boerenkool ontstekingsremmend en geeft het een goede ondersteuning van het hart.

Boerenkool bevat ook veel vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan Vitamine K, Vitamine A en Vitamine C.

100 gram boerenkool levert slechts 33 kcal, waarvan 2,8 gram eiwit en 6 gram koolhydraten en vezels .

Smaak van boerenkool

De smaak van boerenkool is altijd knapperig en een beetje pittig. Afhankelijk van de soort boerenkool kan dit wat meer of juist wat minder worden. 

Boerenkool leent zich heel goed in stamppot, natuurlijk. Maar er is meer wat je met boerenkool kunt doen. Wok bijvoorbeeld eens wat Cavolo Nero met olijfolie, knoflook, zout en peper bijvoorbeeld. Of voeg wat boerenkool toe aan een minestronesoep. 

Mijn persoonlijke favoriet is de boerenkoolsmoothie

Recept Boerenkoolsmoothie voor 2 personen

Ingrediënten

 • 100 gram boerenkool
 • 1 banaan 
 • 1/2 avocado
 • 100 ml yoghurt
 • 4 takjes munt
 • 300 ml water

Bereiding

Stop alle ingrediënten, behalve het water, tegelijk in de blender en mix het op een lage stand tot een glad, stevig mengsel. Ga nu het water toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. 

Wil je meer lekkere recepten? Koop dan ons kookboek met 20% korting met de code: BFF20

Leuke kadotip 🙂

2 reacties

 1. heel interessant ,ik heb nog nooit van dwerg ofwel snij Boerenkool gehoord, weer wat wijzer geworden, ik dacht heel veel groenten te kennen.

 2. Ben ook gèk op boerenkool!
  Stampot boerenkool 😋
  Mijn oma ( uit Veendam ) maakte het vroeger als wij kwamen ; omdat ik het zo lekker vond. Daar noemen ze het stampot mous !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')
Schrijf je vandaag nog in voor de 5x5!

of ga naar degeussport.nl/5/