Bloemkoolpizza recept

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Ik ben gek op bloemkool. Als kind at ik het liefst een prutje van bloemkool en kaas. En nog steeds vind ik bloemkool op ieder moment van de dag een goed idee. 

Maar als ik denk aan bloemkool, denk ik ook meteen aan de heftige geur die er af komt bij het koken en de vele soorten die er zijn. 

Een mooie rede om dit eens onder elkaar te gaan zetten.

Algemene informatie over de bloemkool

De bloemkool is een koolsoort en is onderdeel van de kruisbloemenfamilie. De bloemkool bestaat uit bloemenknoppen die superlicht op elkaar zitten. Ze lijken daarin wel iets op de broccoli, alleen hebben die meer ruimte tussen de bloemenknoppen zitten. 

Bloemkolen worden van Nderlandse bodem tussen juni en november geoogst. Maar meestal vind de teelt plaats in de kas. 

Soorten

Witte bloemkool

De bloemkool die we het meest kennen en dagelijks gebruiken. Hij heeft een zachte, knapperige structuur en kan ook goed als rauwkost gegeten worden 

Paarse bloemkool

heeft een typische koolsmaak en dankt zijn smaak en kleur aan antioxidant van de rode kool. Grappig, als je hem kookt verliest hij zijn kleur. 

Groene bloemkool

Heeft de zelfde smaak als de witte bloemkool, maar heeft meer zonlicht gehad. De bereiding is het zelfde als de witte

Romanesco

Ziet er iets meer uit als een broccoli, maar dan wat puntiger. Deze is zachter en zoeter van smaakt. Je ruikt hem ook minder goed als je hem kookt. 

Vitamines en mineralen van de bloemkool

Bloemkool bevat zoals alle groentes veel vitamines, mineralen en vezels. De meest belangrijke zijn vitamine K, C en Kalium. Ook bevat bloemkool ietsje meer eiwit dan andere groentes

Vitamine K

Speelt een essentiële rol bij bloedstolling en het sluiten van wondjes. Pasgeboren babies krijgen vitamine K toegediend na de geboorte. Ook draagt het bij aan de aanmaak van botten. 

Vitamine C

Wateroplosbare vitamine die de weerstand verhoogt, zoals inmiddels bekend. 

Kalium

Kalium werkt nauw samen met Chloride. Samen zorgen zij voor een goede vochtbalans en gezonde bloeddruk. Ook worden de zenuwprikkels in goede banen geleid. 

Feiten over bloemkool

  • Bloemkolen zijn het meest vers als de bladeren lekker groen zijn en goed vast zitten aan de bloemkool en de steel mag nog niet bruin zijn
  • Door de bloemkool te stoten kan hij, net als een appel, een bruine plek krijgen.
  • Nederlandse bloemkool is van juni tot begin november te verkrijgen
  • Bewaar de bloemkool in de koelkast, dan is hij ruim een week houdbaar

Smaak en bereiding 

De bloemkool wordt het meest gekookt gegeten. Hij laat zich hier ook extreem goed voor lenen omdat hij de echte typische “kooksmaak” heeft, mild en een beetje bitter. Dit wordt zachter na het koken.

Maar je kan zo veel meer met bloemkool. Het is heerlijk om te roosteren in de oven, met olijfolie, kruiden en feta bijvoorbeeld. 

Door de bijzondere structuur wordt een gerecht met bloemkool snel wat “romiger” zoals bijvoorbeeld een bloemkoolsoep. 

Ikzelf combineer ook graag aardappelen en bloemkool als je er een puree van maakt voor een stamppot bijvoorbeeld. 

Sowieso laat de bloemkool zich goed “verstoppen” in verschillende gerechten. Bloemkoolrijst is inmiddels ontzettend bekend, evenals de bloemkoolbodem van Mangioni, die 37% bloemkool bevat. 

Ik deel met jullie mijn recept van de bloemkoolbodem, lekker, supergezond en heel origineel. 

Eet smakelijk!

Recept pizza met bloemkool

  • 2 personen
  • 30 minuten bereidingstijd
  • Ingrediënten bloemkoolbodems:
  • 1 zak bloemkoolrijst van 400 gram
  • 2 eieren
  • 50 gram geraspte parmigiano reggiano
  • Zout en peper 

Topping 

  • 6 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 bol mozzarella 
  • 6/8 cherrytomaatjes
  • 6/8 walnoten
  • Handje rucola
  • Zout en peper 
  • Olijfolie

Bereiding

Verhit een oven voor op 180⁰C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Leeg de inhoud van de zak bloemkoolrijst in een kom. Voeg hier de twee eieren, de geraspte parmigiano reggiano, zout en peper aan toe en meng dit goed door elkaar. 

Maak van dit mengsel 2 hoopjes op de bakplaat. Druk dit met je handen plat en maak ze aan het einde weer rond. Voorkom dat er gaatjes in zitten.

Bak de bodems in 15 minuten gaar. Als ze een bruinig randje hebben, draai je ze om en bak je ze nog 5 minuten. 

Meng de tomatenpuree met de Italiaanse kruiden en besmeer de pizzabodem hiermee. Snij mozzarella in plakjes en leg deze op de pizza samen met de gehalveerde cherrytomaten en walnoten. Bak nog 5 minuten in de oven

Garneer met de rucola, zout, peper en olijfolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')