Bedrijfsfitness: goed voor je winstmarges, beter voor je personeel

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

Je hoort het steeds vaker, bedrijfsfitness. Maar wat is het, voor wie is het geschikt en wat zijn de fiscale voordelen voor jou als ondernemer? 

Met het oog op de toekomst en de interesse naar bedrijfsfitness heb ik er een kort artikel over gemaakt. 

Vroeger werd fitness gezien als een sport voor de kleine groep bodybuilders. De gekkies die alles deden voor een super gespierd lijf. Maar inmiddels is fitness niet alleen uit het louche verdomhoekje gekropen, het is inmiddels echt een algemeen geaccepteerde vorm van sport. 

Terecht ook, want het belangrijkste voordeel van fitness in tegenstelling tot bijna letterlijk ALLE sporten, is dat iedereen het kan doen. Ongeacht je leeftijd en blessures. 

De verwachting is, dat fitness als sport alleen nog maar populairder zal worden. Want eindelijk gaan we als maatschappij meer inzien dat dagelijks bewegen niet iets is for the “happy few” die tijd en geld over hebben, maar dat het echt van levensbelang is om er een actieve leefstijl op na te houden.

Bewegen heeft tal van voordelen. Zo blijven je spieren sterk en vooral functioneel. Blijft je hart actief, wat weer zorgt voor een goede bloeddruk. Blijven je zenuwen goed werken omdat ze prikkels blijven doorgeven. En blijven je hersenen scherp omdat je ongemerkt ook de grijze massa blijft activeren en voorzien van energie en zuurstof. 

Daarnaast bewerkstellig je een actievere leefstijl, een gezond gewicht en eten mensen die voldoende sporten doorgaans gezonder. 

Wat er vervolgens weer voor zorgt dat we langer fit blijven, gelukkiger oud worden en minder vaak ziek zijn. 

De afgelopen jaren heeft dat ook de ogen van ondernemend Nederland weten te openen. Want een bedrijf met een laag ziekteverzuim, is een gezond bedrijf. Top je dat nog af door daadwerkelijk een gezonde werkplek te zijn, dan heb je het als bedrijf helemaal voor elkaar anno 2021. 

Veel ondernemers hebben een zware tijd gehad de afgelopen 1.5 jaar, maar nu de zaken weer langzaam aan normaliseren en de ergste crisis voorbij (lijkt) te zijn. Is het ook weer tijd om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. 

Daar is bedrijfsfitness de uitgelezen oplossing voor. En daar zien wij ook een toenemende interesse in. 


Daarom zet ik nu de belangrijkste informatie voor je op een rij. 

Wat is bedrijfsfitness

We spreken van bedrijfsfitness op het moment dat een bedrijf voor één of meerdere personeelsleden een gedeelte van, of het volledige sportschool abonnement betaalt. 

Wat is de Bedrijfsfitness regeling

Hoewel fitness steeds populairder wordt, is Nederland nog niet zo actief als het zou moeten. Daarom heeft de overheid een speciale regeling getroffen om sportend personeel fiscaal interessanter te maken voor de werkgever. 

Je krijgt namelijk belastingvoordeel. Hoe? Doordat je de kosten van bedrijfsfitness gedeeltelijk maf aftrekken van de loonbelasting. 

Hoe werkt het fiscale voordeel?

In Nederland hebben wij de kerkkostenregeling (WKR). Hierin staat vastgelegd dat ondernemers/werkgevers 1,2 procent van de totale bruto loonsom van het bedrijf mogen gebruiken voor onbelaste vergoedingen aan werknemers. Dit wordt ook wel de fortfaitaire ruimte genoemd. 

Doorgaans mogen personeelsleden zelf kiezen waar ze dit voor kunnen gebruiken. Bedrijfsfitness is hier een mogelijkheid in. Als je dit aanbiedt als werkgever, dan kan de medewerker belast loon ruilen voor een onbelast fitness abonnement. 

Hierdoor betaal jij als werkgever mee aan het fitness abonnement. Je belastingvoordeel is dan gelijk aan het percentage loonbelasting dat je personeelslid afdraagt. 

Je draagt dus bij aan de gezondheid van je medewerkers, ben je die fijne werkgever met secundaire arbeidsvoorwaarden en bespaar je op de afdracht van je sociale lasten, omdat deze worden bekerend over het fiscale loon, waarvan je de kosten voor bedrijfsfitness eerst mag aftrekken. 

Hoe werkt het in de praktijk?

Je kunt je als bedrijf aanmelden via Bedrijfsfitness Nederland. Dit is een eenvoudige site, waar je personeelslid een eigen sportschool kan uitzoeken, inschrijven en ondertekenen. Bedrijfsfitness Nederland regelt dan de verdere betaling. 

Maar het is ook mogelijk om een deal direct met een nabijgelegen sportschool te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je als ondernemers elkaar lokaal steunt, wat de band versterkt waardoor er ook nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. En het kan je een extra voordeel opleveren, doordat je als aandrager van personeel extra voordelen kunt genieten. 

Hoe zit dat bij De Geus Sport

Wij trekken het als sportschool graag iets verder dan het verstrekken van een abonnement met korting. Waarom? Omdat wij het belangrijk vinden dat je personeel ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van zijn abonnement. 

We zien in de praktijk (te) vaak dat mensen weinig gebruik maken van iets wat (nagenoeg) gratis is. Omdat ze de pijn niet voelen. 

Door te starten met een gezamenlijk programma en uitdaging, zorgen wij op een inspirerende manier voor de perfecte omstandigheden om het nieuwe sportpatroon ook daadwerkelijk onderdeel te laten worden van het leven. 

Wat wij extra aanbieden aan onze Bedrijfsfitness partners:

Ik, Sam, kom in overleg bij jullie op kantoor om een inspiratiesessie te geven over gezonde voeding, of beweging. Wij bieden er altijd één gratis aan, eventueel kan de andere bijgeboekt worden op een later moment. 

Bij gezonde voeding gaan we het hebben over gezonde lunch op het werk, belang van de macronutriënten, productkeuze, vitamines en mineralen en gezond gewicht. 

Bij het onderwerp bewegen, hebben we het over de nadelige effecten van te lang en te veel zitten, de juiste manier van bewegen, de anatomie van een gezond lijf en verschillende vormen van korte ontspanning/inspanningsoefeningen op de werkvloer.

Vervolgens wordt er een persoonlijke kalender uitgerold waar de collega’s gezamenlijk aan meedoen en kunnen aangeven welke dagen ze hebben gesport. De winnaars kunnen een prijs winnen, deze wordt verstrekt door De Geus Sport. 

Bij bedrijven met meer dan 15 medewerkers bieden wij aan het eind van de fysieke lezing op locatie ons laatste kookboek “Helden in de keuken” gratis aan (twv 19,95 p.s)

Voordelen

  • Blijer personeel
  • Minder ziekteverzuim
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden waar jij als werkgever ook voordeel van hebt, zowel fiscaal als met betrekking tot ziekteverzuim
  • Als organisatie een maatschappelijke bijdrage leveren aan een gezonder en fitter Nederland. 

Wil je een keer een kop koffie drinken en meer horen over onze mogelijkheden? Mail naar sam@commonheroes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.