Avocado: waarom zo gezond? (+ recept)

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

De avocado, inmiddels bijna het toonbeeld van een fitte lifestyle en gezond eten. Maar er is ook nog veel onduidelijk over avocado. Want, is het eigenlijk wel groente, of is het fruit? En realiseren mensen zich wel dat deze jongen ontzettend veel vet, en dus kcal bevat. 

Allemaal goede redenen om de avocado de ster van de week te maken.

Algemene informatie over avocado

De avocado is eigenlijk een boom en komt uit Centraal Amerika. De vruchten die hij produceert heten ook avocado, of soms avocaatpeer. Hiermee hebben we eigenlijk meteen ons antwoord uit de inleiding, de avocado is namelijk een vrucht.

Mexico is de belangrijkste exporteur van de avocados. Het land bevat talrijke boomgaarden vol avocado’s.

De boom zelf kan tot 20 meter hoog worden en lijken wel wat op een olijf. 

De vrucht kan variëren van 7 tot 20 cm lang en is meestal peervormig, maar soms ook rond. De schil is een beetje oneffen en bobbelig.

Teelt van avocado

Zoals eerder besproken groeien avocado’s vooral in Centraal Amerika. Dit komt omdat avocado’s een hoge temperatuur en hoge vochtigheid nodig hebben. Mexico staat bovenaan, maar ook de Dominicaanse republie, Peru, Kenia en Indonesië verbouwen avocado’s.

Enerzijds is de avocado makkelijk te telen, omdat hij door zijn dikke schil zichzelf goed kan beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Het nadeel van de avocadoplant is dat ze veel water nodig hebben. Om één avocado te kunnen 

produceren is er ruim 70 liter stromend water nodig. In droge landen kan dit wel oplopen tot 350 liter. 

Het nadeel van voedselhypes is dat ze eigenlijk nooit duurzaam zijn, doordat er voor de hoge vraag veel opofferingen gedaan worden. Je kunt je wel voorstellen dat water in droge landen veel lastiger te krijgen is. Maar ook worden er veel stukken van het land ontbost om de avocado te kunnen laten groeien.

Maar natuurlijk ook het transport speelt hier een grote rol in. Gelukkig worden de vruchten steeds meer met een schip vervoerd, wat een stuk minder schadelijk is dan met het vliegtuig. 

Dus geniet met mate, en gooi zeker niks weg!

Vitamines en mineralen in avocado

De avocado bevat veel olie. wel 5 tot 23 gram per 100 gram vruchtvlees. Een ander bijkomend voordeel is dat de olie onverzadigd is, en dat zijnd e vetten die we graag willen. Verder bevat de avocado veel ijzer, kalium, vitamine B, foliumzuur, Omega 3 en ook wat eiwitten. Een echte topper dus. 

Hoewel de avocado ontzettend gezond is, is hij erg calorierijk door zijn grote hoeveelheid vet. Een hele avocado bevat gemiddeld 250 kcal. 

Soorten avocado

Er zijn ongeveer 400 soorten avocado. Maar slechts 4 zijn er bekend in Nederland.

Fuerte: deze heeft de vorm van een peer, is felgroen en heeft een redelijk gladde, glimmende schil.

Ettinger: Heeft een wat dikkere hals dan de andere soorten. De zelfde gladde en groene schil als de Fuerte

Hass: is klein en peervormig met een donkere bobbelige schil die bijna zwart wordt. Deze is het meest bekend in Nederland. 

Nabal: Een dik, vrijwel ronde avocado met een donkere schil.

Smaak en gebruik avocado 

De smaak is wat nootachtig en het vruchtvlees is zacht en romig. Mits goed rijp natuurlijk. 

Recept toast met avocado en tomaat

Bereiding: 10 minuten
Porties: 1

Ingrediënten

  • 2 plakken desembrood 
  • 90 gr avocado
  • 2 blaadjes romaine sla
  • 100 gr gemengde snoeptomaatjes
  • 1 bosui
  • 10 gr mayonaise
  • 5 gr hot chilli saus
  • 3 takjes dille 
  • Zout en peper

Bereiding

Stop de twee boterhammen in een broodrooster en rooster deze knapperig.

Halveer de avocado, snij een helft in dunne plakken en lepel hem vervolgens uit met een lepel. Halveer ook de tomaten en snij het bosuitje fijn. 

Haal het brood uit het broodrooster en leg op een bord. Verdeel hier de plakken avocado op, gevolgd door de romaine sla, de tomaatjes en de gesneden bosui. Bestrooi met zout en peper en wat dille.

Maak een dressing van de mayonaise, chili saus, zout en peper. Serveer dit naast de sandwich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')
Schrijf je vandaag nog in voor de 5x5!

of ga naar degeussport.nl/5/