Aubergine salade met tomaat en feta

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

In dit artikel

Inhoudsopgave (klap hier open)

“Begin van je blog, zo makkelijk gaat dat” schrijft S. als reactie op mijn bericht. 

Ik vroeg om inspiratie voor deze blog. Hij schreef TOMAAT. Ik antwoordde uiteraard op z’n Sams, met een vleugje alcohol: “tomatensap, voor bij de wodka?” 

En de inspiratie was er. 

Nu is het ook nog eens een mooie periode voor de tomaat. Dus vond ik het een goed onderwerp voor de 3e editie van Het groentje. Geen zorgen, de andere 26 voorstellen heb ik allemaal opgeschreven en komen zeker aan bod. 

Algemene informatie over de tomaat

Tomaten zijn in Nederland van Januari tot november goed te krijgen. Maar de meeste productie vindt plaats tussen april en september. 

We classificeren de tomaat vaak als groente. Maar eigenlijk behoort het tot de categorie vruchten. De tomaat is een vrucht van de tomatenplant en behoort tot de nachtschade.

Tot deze plantenfamilie behoren ook eetbare knollen, aardappels, paprika en aubergine.

De nachtschade familie is pas na 1490 naar Europa gekomen, na de ontdekking van Amerika. 

In sommige voedingswijzen wordt het afgeraden om veel van de nachtschade te eten omdat ze enkele gifstoffen bevatten. Zoals solanine in aardappelen (in de schil en uitlopers van onrijpe aardappelen) en tomaten in tomaat. 

Medisch onderzoek wijst geen ernstige schade uit. Niks om je zorgen over te maken dus. Je ondervangt dit door alleen rijpe producten te eten, wat tegenwoordig logisch is. 

Voedingswaarde, vitamines en mineralen in de tomaat

100 gram rauwe tomaat bevat 19 kcal en bestaat voor 94% uit water, 1 gram eiwit en 3 gram koolhydraten. 100% van deze koolhydraten bestaan uit suiker. Hier is niks mis mee. 

Ik trek altijd een wenkbrauw op als mensen zeggen “ik eet geen suiker”. Iedereen eet suiker. Hopelijk bedoelen ze toegevoegd suiker. 

De tomaat is een goede antioxidant, dit komt door de stof lycopeen. Dit geeft de tomaat een rode kleur. Ook bevat de tomaat vitamine C, K, E en B.

  • Vitamine C: Een wateroplosbare vitamine en wordt direct opgenomen in het bloed. Belangrijk bij de opbouw van een gezond immuunsysteem. 
  • Vitamine K: Maakt het lichaam ook zelf aan, maar komt ook voor in verse groenten, lever, melk en olie. Het draagt bij om het bloed te laten stollen bij bijvoorbeeld verwondingen. Er wordt momenteel ook onderzoek gedaan naar het herstellend effect van vitamine K op de longen na Covid besmetting. 
  • Vitamine E: Werkt als een antioxidant en beschermt de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
  • Vitamine B: Zorgt ervoor dat er energie vrijgemaakt kan worden uit de voeding (een stap in het proces) en zorgt voor gezonde bloedcellen. 

Daarnaast bevat tomaat kalium en magnesium, een ijzersterke combinatie is. Kalium draagt bij aan een gezonde bloeddruk en magnesium werkt aan gezonde spieren, een stevig skelet en sterke tanden. 

Van essentieel belang voor sporters dus. 

Soorten

Er zijn ontzettend veel soorten, te veel om hier allemaal op te noemen. En ook vrij nutteloos. Ik ga hier de meest bekende, maar ook de meest bijzondere soorten noemen en vertellen wat je er goed mee kunt bereiden en waarom. Zodat je zelf lekker kunt experimenteren.

Vleestomaat

Dit is de grootste tomaat. Ze hebben veel vruchtvlees en minder vocht. Vandaar ook de naam vleestomaat. Ze zijn (mits de rijping juist is) lekker stevig en zijn daardoor uitermate geschikt voor op de barbeque. Maar ook in salades zijn ze goed, omdat ze niet zo veel vocht verliezen.

Nadeel is dat het vruchtvlees ook nog wel eens wat melig kan zijn. 

Pomodori tomaat

Ook wel de pruimtomaat of Roma tomaat genoemd. Dit zijn wat langwerpige tomaten. De smaak van deze tomaat is zoeter dan de andere tomaten. Deze wordt ook heel veel gebruikt als basis voor tomatensoep, omdat je wil voorkomen dat de soep snel “zurig” kan proeven. 

Cherrytomaten

Ook wel cocktail of kerstomaten genoemd. Ze komen vaak aan een trosje, maar ook los. De tomaten zijn uitermate geschikt om lekker los te snacken of als kleine toevoeging in een verse pastasaus of als snack door hem te prikken met een bolletje mozzarella.

Coeur de boeuf

The Tomato King. De tomaat is zoetig en zacht van smaak. Hij is geribbeld aan de buitenkant en daar kun je hem ook aan herkennen. 

De trostomaten

Zijn het zelfde als de meest bekende, ronde tomaten. Alleen worden ze aan de plant gerijpt, daarom zitten ze ook vaak aan een takje. De ronde tomaten worden gerijpt in de koelcellen of auto’s, op weg naar de schappen. 

De bekendste trostomaat is de TastyTom.

Nieuw: De honingtomaat

Kwekers blijven nieuwe soorten kweken. Zo ook de honingtomaatjes. kleine snoep of snacktomaatjes met een licht honing aroma. 

De tomaten waar ik zelf het liefst mee werk zijn de Italiaanse tomaten, uiteraard wanneer ze te krijgen zijn. Dan scoor ik ze bij Mercato Italiano. Welke ik graag gebruik?

San Marzano

Door hun stevige vruchtvlees en zoeke smaak perfect voor de beste tomatensauzen. Ik kies er zelf trouwens vaak voor om een combinatie te maken van verschillende tomaten. (maar misschien krijg ik dan wel straf van mijn Italiaanse vrienden?)

Perino

Heerlijk omdat hij zo goed rauw gegeten kan worden. Vooral voor de Insalata Caprese is deze tomaat geliefd. 

En natuurlijk de minder bekende soorten, die je op de Italiaanse markjes veel ziet. Dus als je komende zomer naar Italie gaat denk dan even aan mij als je de Costoluto, Fiorentino of Tondo Sardo ziet… of de heerlijke kleine trostomaatjes. 

Bij mercato hebben ze ook heerlijke tomaten al gepeld in blik. Superhandig en makkelijk als je weinig tijd hebt, of als basis van een saus of gerecht.  

Feiten over de tomaat

  • Tomatensap na het sporter herstelt de spieren en bloedsuikerspiegel sneller
  • Helpt tegen veroudering
  • Voorkomt acné, kan helpen tegen rode vlekken, puisten en ontstekingen
  • Langdurig eten van tomaten verlaagt kans op hart en vaat zieknten. 

Slotwoord

Als ik begin aan de blog denk ik altijd: hoeveel kun je schrijven over een tomaat. Maar als ik dan eenmaal bezig ben, begint het te stromen. 

Dan denk ik aan die heerlijke, simpele tomatensalade die we aten in Toscane, de geur van een verse tomatensaus, de rode kleur in een Griekse salade, de lol van het rondlopen op een groentemarkt.

Dan denk ik aan de enorme voedingswaardes en oneindig veel recepten die je er mee kunt maken. En dan wil ik je wel door de computer bij je oren pakken en zeggen: EET.DE.TOMAAT. Hoe moeilijk is het om 400/600 gram groente te eten, als er zo veel moois is in groenteland.

En dan roep ik mezelf tot de orde, het is maar een tomaat…

Recept aubergine salade met tomaat en feta 

Ingrediënten voor 2/3 personen

  • 1 aubergine 
  • Olijfolie
  • Zout en peper 
  • 200 gr gemengde tomaatjes
  • 100 gr Calamata olijven*
  • 200 gr tofu
  • 1 el citroensap
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 4 takjes basilicum
  • 1 sneetje brood

Bereiding 

Was de aubergine, dep hem droog en snij in dunne plakken. Smeer ze vervolgens in met olijfolie en strooi er wat zout en peper overheen. 

Knijp de tofu goed uit en snij in plakjes, smeer ook deze in met olijfolie, zout en peper. 

Zet een grillpan op het vuur en verhit deze goed. Bak hierin de aubergine plakjes totdat ze allemaal gegrild zijn. Herhaal dit vervolgens met de tofu. 

Snij ondertussen de gemixte tomaatjes en calamita olijven in helften en leg ze in een kom. Pel en snipper de ui en knoflook en voeg toe aan de tomaten en olijven.

Voeg hier 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, zout en peper aan toe en meng alles goed door. 

Leg 3 a 4 plakjes aubergine op een bord, schep hier wat tomatenmengsel overheen en wat stukjes tofu. Maak af met wat basilicum. 

Eet dit met een lekker sneetje brood, eventueel geroosterd in de grillpan voor een extra bite.

Tip: hou je niet van tofu, dan is tempeh ook heel geschikt. Hou je ook daar niet van, neem dan blokjes feta. 

* of andere zwarte olijven

2 reacties

  1. Er wordt zout over de aubergine en de tofu gestrooid. Is dat echt nodig?
    Kan je ook bepaalde kruiden gebruiken i.p.v. zout?

    1. Hoi Ria!

      Nee hoor, dat hoeft niet. Je kan inderdaad ook kruiden gebruiken. za’atar bijvoorbeeld, of Italiaanse kruiden.

      Ik gebruik zelf altijd zout, omdat dit de smaak van de aubergine opheft, waardoor hij meer smaak krijgt.

      Groetjes,
      Sam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van deze recepten ontvangen?

Bestel dan hier mijn kookboek met 20% korting (gebruik kortingscode 'geus20')